Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗΣ

Ο ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗΣ


Προσαρμογή: Βέτα Αποστολίδου



ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Παραμονή Χριστουγέννων και όλα τα παιδιά της πολιτείας λένε τα κάλαντα. Από παντού ακούγονται χριστουγεννιάτικες μελωδίες.

(γέλια παιδιών, βγαίνουν από τα πλαϊνά θεωρεία και τραγουδούν το ζωντανό τραγούδι με συνοδεία της μουσικού)

(Ανοίγουν τα φώτα της σκηνής, η Μαρί και ο Φρίτς κάθονται και κάνουν πως κοιμούνται)

ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Αυτό είναι το σπίτι των Σταλμπάουμ. Και αυτά είναι τα παιδιά, η Μαρί και ο Φρίτς. Την παραμονή των Χριστουγέννων γινόταν πάντα ένα μεγάλο πάρτι. Τα παιδιά περίμεναν ώρες μέχρι να φτάσουν οι καλεσμένοι. Το σπίτι ήταν γεμάτο μοσχοβολιές από το ψήσιμο τη μέντα και τη σοκολάτα.

ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Ακούστε κάτι γινόταν πίσω από την πόρτα του καθιστικού! Ω!!! Να και το χριστουγεννιάτικο δέντρο. (κίνηση παιδιών-μουσική)

(μπαίνουν με τη μουσική οι καλεσμένοι)

ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Ήρθαν όλοι οι καλεσμένοι, θείοι, θείες και ξαδέλφια. Όλοι με πανέμορφα ρούχα για το πάρτι. Ήρθαν εδώ για την πιο ευτυχισμένη νύχτα του έτους.(κίνηση χαιρετισμός μεταξύ τους)

ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Το δέντρο ήταν πανέμορφο και περιτριγυρισμένο από τα πιο δελεαστικά δώρα. Αλλά πρώτα έπρεπε να αρχίσουν τα παιχνίδια και οι χοροί των Χριστουγέννων.(χορός παιδιών)

(η μουσική αλλάζει ξαφνικά, μπαίνουν ο νονός, ο ανιψιός με τρία μεγάλα κουτιά που είναι μέσα τρία κουρδιστά παιχνίδια-παιδιά)

ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Μα τι ήταν αυτό; Ποιος ήταν αυτός; Ένας άγνωστος άντρας με τρία τεράστια κουτιά … και ένα αγόρι. Η Μαρί τον αναγνώρισε. Ήταν ο νονός της ο Ντροσελμάγιερ.

ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Συνέβαιναν μαγικά πράγματα όταν ερχόταν στο σπίτι. Και ο ανιψιός …. Του νονού της!!! Δεν τον είχε γνωρίσει μέχρι τώρα.(κίνηση –χαιρετισμός)

ΠΑΙΔΙΑ: Μαγεία, μαγεία, μαγεία!!!

(μουσική-ο νονός ανοίγει το πρώτο κουτί με μαγικές κινήσεις και βγαίνει το πρώτο κουρδιστό παιχνίδι και κάνει κάποιες κινήσεις, τα παιδιά καθιστά επαναλαμβάνουν, το ίδιο συμβαίνει και με τα υπόλοιπα δύο)

ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Αφού ο νονός έβαλε ξανά τις μαγικές κούκλες στα κουτιά, έβγαλε παιχνίδια για τα παιδιά. Ένα ξύλινο αλογάκι για τη Μαρί. Ίσως όχι για εκείνη!!!

(τα παιδιά μαλώνουν , το διεκδικούν όλοι, χωρίζονται κορίτσια-αγόρια και το τραβούν από δεξιά και αριστερά- διελκυστίνδα)



ΠΑΙΔΙΑ: Ειιιι…χοπ, ….ειιιι…χοπ,ειιι…χοπ…..

ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Αλλά υπάρχει κάτι καλύτερο!!! (βγάζει ο νονός από ένα κουτί έναν καρυοθραύστη) Ένας στρατιώτης με γερό σαγόνι!!! Είναι ένας καρυοθραύστης!!!! Ποιος θα τον πάρει;

(ο ανιψιός φέρνει ένα καλαθάκι γεμάτο καρύδια και ο νονός κάνει επίδειξη για το πώς δουλεύει δίνοντας στα παιδιά να φάνε καρύδια- στο τέλος δίνει τον καρυοθραύστη στη Μαρί αλλά ο Φρίτς της τον παίρνει και μα μια κίνηση τον ρίχνει κάτω και τον πατάει θυμωμένα-ο νονός μαλώνει τον Φρίτς και τον βάζει στην άκρη)

(ακολουθεί χορός με τα παιχνίδια δηλ. τα κορίτσια παίρνουν κούκλες κάθονται κυκλικά και τις νανουρίζουν ενώ τα αγόρια παίρνουν τα αλογάκια και τρομάζουν τα κορίτσια κάνοντας έναν κύκλο γύρω από τα κορίτσια)

(κάποια στιγμή ο ανιψιός φέρνει ένα μικρό κρεβατάκι και η Μαρί βάζει μέσα τον καρυοθραύστη-ακολουθεί ο συμβιβασμός και χορός όλων)

(χαιρετισμός-οι καλεσμένοι φεύγουν ενώ οι ήρωες παραμένουν δηλ. η Μαρί και ο ανιψιός κρατούν τα χέρια δείχνοντας πως δε θέλουν να αποχωριστούν)

(χαμηλώνουν τα φώτα η Μαρί μένει μόνη της και ξαπλώνει αγκαλιά με τον καρυοθραύστη)

ΑΦΗΓΗΤΗΣ:Η Μαρί κοιμήθηκε εκείνη τη νύχτα των Χριστουγέννων και ονειρεύτηκε το νονό Ντροσελμάγιερ και τον πολύ ξεχωριστό ανιψιό του.

(όνειρο: έρχεται ο νονός παίρνει σιγά-σιγά τον καρυοθραύστη και με ένα εργαλείο τον επισκευάζει)

ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Συνέβαιναν μαγικά πράγματα όταν ο νονός Ντροσελμάγιερ ερχόταν στο σπίτι.

ΝΟΝΟΣ:

Ώρες , ώρες και ρολόγια

Να χτυπάτε σιγανά

Ο βασιλιάς των ποντικιών έχει…καλό αυτί

Να του τραγουδήσετε ένα όμορφο τραγουδάκι

Χτύπα καμπανίτσα

Σε λίγο θα έρθει η ώρα του!

(η μουσική αλλάζει, ακούγονται κουκουβάγιες, αστραπές, βροντές, η Μαρί ξυπνάει τρομαγμένη και εμφανίζονται τα ποντίκια-χορός ποντικιών με τη Μαρί-τα ποντίκια φεύγουν και εμφανίζονται τα στρατιωτάκια, η Μαρί αγκαλιάζει το κρεβατάκι με τον καρυοθραύστη και ξαφνικά όλα γίνονται τεράστια-κατεβαίνουν μεγάλα δέντρα, φέρνουν ένα μεγάλο κρεβάτι με το Καρυοθραύστη ξαπλωμένο-εμφανίζονται πάλι τα ποντίκια και ξεκινάει η μάχη με τα στρατιωτάκια-η Μαρί ξυπνάει το Καρυοθραύστη …)

ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗΣ: Φίλοι! Αδέλφια!Θα σταθείτε στο πλευρό μου, να πολεμήσουμε τα ποντίκια;

ΣΤΡΑΤΙΩΤΑΚΙΑ:ΝΑΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ!!!! Σαλπίστε επίθεση

(και ξιφομαχεί με τον αρχηγό των ποντικιών, ενώ και οι υπόλοιποι πολεμούν -στο τέλος η Μαρί του ρίχνει την παντόφλα της και ο αρχηγός πέφτει κάτω- τα υπόλοιπα ποντίκια τον σηκώνουν και τον βγάζουν έξω)

(ο Καρυοθραύστης, την ώρα που πέφτει ο αρχηγός των ποντικιών, του βγάζει το στέμμα που φορούσε και το φοράει στη Μαρί- την πιάνει από το χέρι και προχωρούν-σβήνουν τα φώτα)

ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Στο χιονισμένο δάσος , στη μαγεμένη χώρα βρέθηκαν η Μαρί και ο Καρυοθραύστης, που μεταμορφώθηκε σε πρίγκιπα. Οι νιφάδες του χιονιού χόρευαν χαρούμενες για την απρόσμενη αυτή επίσκεψη.(χορός νιφάδων)

ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Η είδηση ήρθε στη χώρα της Ζαχαρένιας νεράιδας και των αγγέλων του χριστουγεννιάτικου δέντρου.(χορός αγγέλων κρατώντας μικρά χριστουγεννιάτικα δεντράκια και νεράιδας)

ΑΦΗΓΗΤΗΣ:Η νεράιδα έφερε όλες τις λιχουδιές της ώρας της: την καυτή σοκολάτα από την Ισπανία(εμφανίζονται τα παιδιά –σοκολάτες), τον καφέ από την Αραβία (εμφανίζονται τα παιδιά-καφέδες), το κινέζικο τσάι(εμφανίζονται τα παιδιά-κινεζάκια), τα χριστουγεννιάτικα μπαστουνάκια-καραμέλες (εμφανίζονται τα μπαστουνάκια) και τη δροσοσταλιά με τα λουλουδένια στεφάνια της(εμφανίζονται τα παιδιά-λουλούδια)

(έρχονται οι ήρωες χέρι-χέρι τους χαιρετούν όλους, τους ευχαριστούν-βγαίνουν πάλι τα αγγελάκια κρατώντας αυτή τη φορά άρπες)

ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Η νεράιδα τους καλωσόρισε και ζήτησε να μάθει τις περιπέτειες του πρίγκιπα(ο πρίγκιπας με παντομίμα αναπαριστά τη μάχη του με τα ποντίκια)

(φεύγουν όλοι εκτός από τους ήρωες και τη νεράιδα- η νεράιδα κάνει ένα νόημα και εμφανίζεται μια μεγάλη τούρτα στην οποία τοποθετεί τους ήρωες)

ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Πρόσφερε ένα θαυμάσιο θρόνο στη Μαρί και τον Πρίγκιπα ενώ ανακοίνωσε ότι, προς τιμήν τους, θα χόρευαν όλοι με τη σειρά.







1. χορός Ισπανικός

2. χορός αραβικός

3. χορός κινέζικος

4. χορός μπαστουνιών

5. χορός δροσοσταλιάς με τα λουλούδια







ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Η Μαρί έπρεπε ν’ αφήσει τη Μαγεμένη χώρα, αν και όσα είχε δει, σαν ένα θαυμάσιο όνειρο, θα έμεναν στη μνήμη της για πάντα. Και ο Πρίγκιπας Καρυοθραύστης θα πήγαινε μαζί της αυτή τη μαγική παραμονή των Χριστουγέννων.

(εμφανίζονται οι νιφάδες, χορεύουν και σιγά-σιγά όλα τα παιδιά στη σκηνή-κάλαντα)





ΤΕΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου