Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2009

"Τα Γειτονάκια"

"Τα Γειτονάκια"
ΤΡΙΜΗΝΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Α /ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ /ΣΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

1ο ΤΕΥΧΟΣ -ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2009


· ΑΝΑΦΗ
· ΑΝΔΡΟΣ
· ΘΗΡΑ
· ΘΗΡΑΣΙΑ
· ΙΟΣ
· ΚΕΑ
· ΚΥΘΝΟΣ
· ΜΥΚΟΝΟΣ
· ΣΙΚΙΝΟΣ
· ΣΥΡΟΣ
· ΤΗΝΟΣ
· ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ

Με ιδιαίτερη χαρά σας παρουσιάζουμε το πρώτο τεύχος του μαθητικού περιοδικού Κυκλάδων με τίτλο :
«Τα Γειτονάκια» , από το τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων και Καλλιτεχνικών Αγώνων της Α/θμιας Εκπ /σης Ν . Κυκλάδων .
Το περιοδικό, στο οποίο θα δημοσιεύονται δουλειές και σκέψεις των παιδιών, εκτός από πολιτιστικά θέματα , θα περιέχει και διάφορα θέματα που θα επιλέγουν οι μαθητές και οι μαθήτριές μας .
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η ενασχόληση με την έκδοση ενός περιοδικού, στο οποίο εμπλέκονται ενεργά οι μαθητές/τριές μας , με την καθοδήγηση των δασκάλων τους είναι μια μοναδική εμπειρία , που τους παρέχει την ευκαιρία να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες να εκφράσουν ιδέες και απόψεις και γενικότερα να εξοικειωθούν με το χώρο της δημοσιογραφίας .
Το σχολικό περιοδικό είναι ταυτόχρονα ένα μέσο προβολής των δραστηριοτήτων των σχολείων αλλά και ένα μέσο πληροφόρησης και επικοινωνίας με τα παιδιά , που έχουν πάντα τόσα πολλά να μας πουν , όταν τους δώσουμε την κατάλληλη ευκαιρία . Και βλέπει κανείς με χαρά σε αρκετά σχολικά έντυπα να υπάρχει και η καλαισθησία της έκδοσης, η ευφάνταστη διάταξη της ύλης , η πρωτοτυπία των θεμάτων και η κριτική ανάλυση καταστάσεων της καθημερινής σχολικής ζωής και της εκπαίδευσης γενικότερα. .
Παρακαλώ για την υποστήριξή σας .
Σας ευχαριστώ .

Αποστολίδου Ελισάβετ
Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων
και Καλλιτεχνικών Αγώνων
Α /θμιας Εκπ /σης Κυκλάδων (Σύρου , Τήνου , Μυκόνου , Άνδρου , Κέας , Κύθνου , Θήρας , Ανάφης , Θηρασιάς , Ίου , Φολεγάνδρου , Σίκινου)

«Τα Γειτονάκια»
Τρίμηνo περιοδικό
Δημοτικών Σχολείων Κυκλάδων
Έκδοση του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων και Καλλιτεχνικών Αγώνων
Α/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων
Τεύχος 1ο
Νοέμβριος 2009
Εικόνες εξώφυλλου και οπισθόφυλλου: ΣΤ1 και ΣΤ2 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης-Πολιτιστικό Πρόγραμμα Εικαστικού Εργαστηρίου- Ρεαλισμός

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΔΟΣΗΣ
Αποστολίδου Ελισάβετ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων και Καλλιτεχνικών Αγώνων


Α/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων
Πετροκοκκίνου 18
Ερμούπολη 84100 Σύρος
Τηλ.: 2281079354
Fax: 2281079347
e-mail: politistika@dipe.kyk.sch.gr


ΣΥΡΟΣ:


Ένας ναύτης πήγαινε βόλτα με το αυτοκίνητο. Μέσα στο αυτοκίνητο είχε ένα αυγό. Ξαφνικά το αυγό έσπασε κι από μέσα βγήκε ένα δεινοσαυράκι. Τώρα ο ναύτης ζει μαζί με το δεινοσαυράκι.
Αλέκος Κρ.
Τμήμα Ένταξης 3ου Δημ. Σχ. Ερμούπολης


Χτες το βράδυ άνοιξα τη ντουλάπα μου και είδα……………..

Χτες το βράδυ άνοιξα τη ντουλάπα μου και είδα έναν πελώριο βράχο που ήταν βρόμικος και λέρωσε όλα τα ρούχα μου και δεν είχα τι να βάλω.
Του τα έδωσα να μου τα πλύνει και τα πήρε. Τα έπλυνε με σαπούνι και τα ξέβγαλε.
Μετά τα σιδέρωσε πολύ καλά και μου τα έφερε στο σπίτι μου.
Ντύθηκα και πήγα στο σχολείο με το βράχο παρέα.

Ελευθερία Φωτ.
Τμήμα Ένταξης 3ου Δημ. Σχ. ΕρμούποληςΘΗΡΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΡΑΦΟΥΝ2009 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΤΟΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση ανακήρυξε το 2009 ως Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας
με κεντρικό θέμα «Το Σύμπαν: Δικό σου να το Ανακαλύψεις» (The Universe, Yours to Discover).
Έτσι κι εμείς οι μαθητές της Γ τάξης του Δ.Σ.Εμπορείου κάναμε μια προσπάθεια να το ανακαλύψουμε!

Γύρω από τον ήλιο στριφογυρίζει μια ολόκληρη οικογένεια από πλανήτες, δορυφόρους, κομήτες και άλλα πετρώματα που βρίσκονται σε διαρκή κίνηση. Η οικογένεια αυτή είναι γνωστή ως Ηλιακό Σύστημα.
Ο ήλιος, οι 9 πλανήτες και οι δορυφόροι περιστρέφονται σαν σβούρες. Η γη κάνει κάθε μέρα μια περιστροφή γύρω από τον άξονά της με την·
ταχύτητα των 1670 χιλιομέτρων την ώρα. Επιπλέον καθώς περιστρέφονται περί τον άξονά τους οι πλανήτες διαγράφουν τεράστιους κύκλους γύρω από τον ήλιο. Ο πιο ταχύς είναι ο Ερμής. Οι πλανήτες που είναι πιο μακριά από τον ήλιο κινούνται πιο αργά. Η ταχύτητα της γης στο διάστημα είναι 29,8 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, δηλαδή έχει ταχύτητα 75 φορές πιο μεγάλη από εκείνη ενός αεροπλάνου Κονκόρντ. Καμιά από τις κινήσεις αυτές δε μας ζαλίζει. Νομίζουμε ότι μένουμε σταθεροί, ενώ όλα φαίνονται να κινούνται γύρω από εμάς. Μεταξύ των πλανητών υπάρχουν τεράστιες εκτάσεις διαστημικού χώρου. Σ’ αυτόν υπάρχουν μικρά κομμάτια πετρωμάτων και σκόνης που λέγονται μετεωροειδείς.ΓΑΛΑΞΙΕΣ
Το Σύμπαν μέσα στο οποίο ζούμε γεννήθηκε από μια τεράστια έκρηξη, το «Μπιγκ μπανγκ» που σημαίνει «μεγάλη έκρηξη». Αυτή η έκρηξη διασκόρπισε στο διάστημα αμέτρητα κομμάτια ύλης σε πολύ υψηλή θερμοκρασία. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η έκρηξη συνέβη πριν από 15 δισεκατομμύρια χρόνια. Τα κομμάτια της ύλης πετάχτηκαν παντού και σχημάτισαν ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης και πετρωμάτων, το οποίο άρχισε να περιστρέφεται. Σιγά - σιγά αυτά τα κομμάτια άρχισαν να πλησιάζουν το ένα το άλλο. Έτσι δημιουργήθηκαν τα αστέρια. Όλα αυτά που δημιουργήθηκαν συγκεντρώθηκαν σε ομάδες κι έτσι δημιουργήθηκαν οι γαλαξίες, παίρνοντας διάφορες μορφές και σχήματα. Η γη βρίσκεται σ’ ένα γαλαξία που έχει λευκό χρώμα. Κοιτάζοντάς τον από το πλάι, μοιάζει με «πιάτο». Ο ήλιος και η γη βρίσκονται στην άκρη του «πιάτου».


ΣΕΛΗΝΗ
Ουράνιος δορυφόρος της γης και το πλησιέστερο προς τη γη ουράνιο σώμα. Είναι 50 φορές από τη γη σε όγκο και 14 περίπου φορές σε επιφάνεια. Πάνω στο δίσκο της σελήνης φαίνονται κάποια σχήματα που είναι όρη, κρατήρες ηφαιστείων. Παλιότερα, οι άνθρωποι πίστευαν πως τα βαθουλώματα αυτά ήταν θάλασσες, στις οποίες, είχαν δώσει και διάφορα ονόματα, όπως θάλασσα γαλήνης και θάλασσα καταιγίδων. Σήμερα , έχει αποδειχθεί ότι στη σελήνη δεν υπάρχει νερό ούτε και ατμόσφαιρα. Το έδαφος της είναι σκληρό και πορώδες. Η θερμοκρασία την ημέρα ανεβαίνει στους 100ο Κ ενώ τη νύχτα κατεβαίνει στους –100ο Κ. Ο ουρανός φαίνεται μαύρος και τ’ αστέρια διακρίνονται καθαρότατα και χωρίς να τρεμοσβήνουν και την ημέρα. Το φως του ήλιου φαίνεται πολύ λαμπρό και διακρίνεται καθαρά η χρωμόσφαιρα και το στέμμα. Η σελήνη κάνει μία πλήρη περιφορά γύρω από τη γη σε 28 περίπου μέρες. Στο ίδιο χρονικό διάστημα κάνει και μία περιστροφή γύρω από τον εαυτό της. Η σελήνη είναι ετερόφωτη, δεν έχει δικό της φως, αλλά φωτίζεται από τον ήλιο. Όταν η γη βρίσκεται στην ίδια ευθεία γραμμή μεταξύ ήλιου και σελήνης, η σκιά της πέφτει πάνω στη σελήνη και την κρύβει για κάμποση ώρα. Αυτό λέγεται έκλειψη της σελήνης.
Γ1 Τάξη Δημοτικού Σχολείου Εμπορείου Θήρας
Σχετικές ιστοσελίδες: 2009.astrovox.gr www.astronomy2009.gr

http://www.youtube.com/watch?v=6-K2Rjs2wtU
http://www.youtube.com/watch?v=d7zzn1QjzwY


ΑΝΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΑΥΡΙΟΥ

Μαγειρεύοντας…

Στα πλαίσια του διαπολιτισμικού προγράμματος «Ο γύρος του κόσμου σε 6 μήνες», οι μαθητές της ΣΤ΄τάξης του Δημοτικού Σχολείου Γαυρίου Άνδρου , προσέγγισαν τον πολιτισμό του Μεξικού μέσα από την αίσθηση της γεύσης, ακολουθώντας μια παραδοσιακή μεξικάνικη συνταγή για tortilla.

Υπεύθυνη προγράμματος : Σοφία Χατζοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου