Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

ΘΗΡΑ -ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

ΘΗΡΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΠΜΟΡΕΙΟΥ ΘΗΡΑΣ
Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση ανακήρυξε το 2009 ως Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας

με κεντρικό θέμα «Το Σύμπαν: Δικό σου να το Ανακαλύψεις» (The Universe, Yours to Discover).

Έτσι κι εμείς οι μαθητές της Γ τάξης του Δ.Σ.Εμπορείου κάναμε μια προσπάθεια να το ανακαλύψουμε!



Γύρω από τον ήλιο στριφογυρίζει μια ολόκληρη οικογένεια από πλανήτες, δορυφόρους, κομήτες και άλλα πετρώματα που βρίσκονται σε διαρκή κίνηση. Η οικογένεια αυτή είναι γνωστή ως Ηλιακό Σύστημα.

Ο ήλιος, οι 9 πλανήτες και οι δορυφόροι περιστρέφονται σαν σβούρες. Η γη κάνει κάθε μέρα μια περιστροφή γύρω από τον άξονά της με την·

ταχύτητα των 1670 χιλιομέτρων την ώρα. Επιπλέον καθώς περιστρέφονται περί τον άξονά τους οι πλανήτες διαγράφουν τεράστιους κύκλους γύρω από τον ήλιο. Ο πιο ταχύς είναι ο Ερμής. Οι πλανήτες που είναι πιο μακριά από τον ήλιο κινούνται πιο αργά. Η ταχύτητα της γης στο διάστημα είναι 29,8 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, δηλαδή έχει ταχύτητα 75 φορές πιο μεγάλη από εκείνη ενός αεροπλάνου Κονκόρντ. Καμιά από τις κινήσεις αυτές δε μας ζαλίζει. Νομίζουμε ότι μένουμε σταθεροί, ενώ όλα φαίνονται να κινούνται γύρω από εμάς. Μεταξύ των πλανητών υπάρχουν τεράστιες εκτάσεις διαστημικού χώρου. Σ’ αυτόν υπάρχουν μικρά κομμάτια πετρωμάτων και σκόνης που λέγονται μετεωροειδείς.



Το Σύμπαν μέσα στο οποίο ζούμε γεννήθηκε από μια τεράστια έκρηξη, το «Μπιγκ μπανγκ» που σημαίνει «μεγάλη έκρηξη». Αυτή η έκρηξη διασκόρπισε στο διάστημα αμέτρητα κομμάτια ύλης σε πολύ υψηλή θερμοκρασία. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η έκρηξη συνέβη πριν από 15 δισεκατομμύρια χρόνια. Τα κομμάτια της ύλης πετάχτηκαν παντού και σχημάτισαν ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης και πετρωμάτων, το οποίο άρχισε να περιστρέφεται. Σιγά - σιγά αυτά τα κομμάτια άρχισαν να πλησιάζουν το ένα το άλλο. Έτσι δημιουργήθηκαν τα αστέρια. Όλα αυτά που δημιουργήθηκαν συγκεντρώθηκαν σε ομάδες κι έτσι δημιουργήθηκαν οι γαλαξίες, παίρνοντας διάφορες μορφές και σχήματα. Η γη βρίσκεται σ’ ένα γαλαξία που έχει λευκό χρώμα. Κοιτάζοντάς τον από το πλάι, μοιάζει με «πιάτο». Ο ήλιος και η γη βρίσκονται στην άκρη του «πιάτου».
Ουράνιος δορυφόρος της γης και το πλησιέστερο προς τη γη ουράνιο σώμα. Είναι 50 φορές από τη γη σε όγκο και 14 περίπου φορές σε επιφάνεια. Πάνω στο δίσκο της σελήνης φαίνονται κάποια σχήματα που είναι όρη, κρατήρες ηφαιστείων. Παλιότερα, οι άνθρωποι πίστευαν πως τα βαθουλώματα αυτά ήταν θάλασσες, στις οποίες, είχαν δώσει και διάφορα ονόματα, όπως θάλασσα γαλήνης και θάλασσα καταιγίδων. Σήμερα , έχει αποδειχθεί ότι στη σελήνη δεν υπάρχει νερό ούτε και ατμόσφαιρα. Το έδαφος της είναι σκληρό και πορώδες. Η θερμοκρασία την ημέρα ανεβαίνει στους 100ο Κ ενώ τη νύχτα κατεβαίνει στους –100ο Κ. Ο ουρανός φαίνεται μαύρος και τ’ αστέρια διακρίνονται καθαρότατα και χωρίς να τρεμοσβήνουν και την ημέρα. Το φως του ήλιου φαίνεται πολύ λαμπρό και διακρίνεται καθαρά η χρωμόσφαιρα και το στέμμα. Η σελήνη κάνει μία πλήρη περιφορά γύρω από τη γη σε 28 περίπου μέρες. Στο ίδιο χρονικό διάστημα κάνει και μία περιστροφή γύρω από τον εαυτό της. Η σελήνη είναι ετερόφωτη, δεν έχει δικό της φως, αλλά φωτίζεται από τον ήλιο. Όταν η γη βρίσκεται στην ίδια ευθεία γραμμή μεταξύ ήλιου και σελήνης, η σκιά της πέφτει πάνω στη σελήνη και την κρύβει για κάμποση ώρα. Αυτό λέγεται έκλειψη της σελήνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου