Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΘΕΩΝ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ

ΣΥΡΟΣ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ


ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΣ


Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο: «Οι θεοί του Ολύμπου», ανάμεσα στις δραστηριότητες, ήταν και η δημιουργία του μουσείου των θεών του Ολύμπου.

Τα παιδιά, χωρισμένα σε ομάδες, ανέλαβαν τη συλλογή των αντικειμένων, την ενδυμασία των θεών, το στήσιμο του μουσείου, τις προσκλήσεις για τα εγκαίνιά του καθώς και την ξενάγηση των επισκεπτών.

Ήταν μια μοναδική και συναρπαστική εμπειρία για τα ίδια τα παιδιά, αφού την όλη αυτή διαδικασία έδειχναν να την απολαμβάνουν.

Στο ίδιο πρόγραμμα η γυμνάστρια του σχολείου, η κ. Μαρία, μύησε τα παιδιά στα αρχαία αγωνίσματα που γίνονταν προς τιμή κάποιου θεού του Ολύμπου. Τα παιδιά αγωνίστηκαν και πήραν και τα βραβεία τους.

Η δασκάλα της Γ΄τάξης

Χριστίνα Κωνσταντινίδου

ΙΟΣ-ΣΑΡΚΟΣ

ΙΟΣ -ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΟΥ

Επίσκεψη στο Σκάρκο




Το νησί μας, η Ίος, έχει ένα πολύ σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, το Σκάρκο. Το Σκάρκο τον ανακάλυψε η κ. Μαρθάρη. Τον είδε ψηλά από το κάστρο της Χώρας και κατάλαβε πως πρόκειται για σημαντική αρχαιολογική θέση. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 1983.

Ξεκινήσαμε από το σχολείο στις 10:00. Είχε πολύ ζέστη γιατί ο καιρός ήταν ηλιόλουστος και δεν είχε σύννεφα στον ουρανό. Αρχικά περάσαμε μέσα από τη χώρα και συνεχίσαμε από ένα στενό καλντερίμι. Δε μύριζε καθόλου ωραία γιατί περνούσε δίπλα από στάνες. Η διαδρομή ήταν κουραστική και μεγάλη αλλά το καλό που είχε ήταν ότι το δρομάκι ήταν ψηλά στο βουνό και είχε καλή θέα.

Μετά φτάσαμε στο Σκάρκο και εκεί μύριζε πολύ ωραία γιατί είχε διάφορα μυρωδικά φυτά, όπως δεντρολίβανο, βασιλικό, ρίγανη, δυόσμο και δάφνη. Αυτά ευωδίαζαν τον αέρα. Είχε και ένα πέτρινο κτήριο χτισμένο με παραδοσιακά υλικά. Αυτό το κτήριο ήταν το γραφείο της κ. Ρόζας, που είναι αρχαιολόγος και του κ. Αργύρη. Μάθαμε πάρα πολλά. Εκεί είχε έναν πάρα πολύ παλιό οικισμό που είχε κτιστεί την 3η χιλιετία π.Χ. Είχε περίπου 30 κτήρια, άλλα μικρά και άλλα μεγάλα (διώροφα) Φυσικά, όπως φαντάζεστε ήταν γκρεμισμένα, τόσες χιλιετίες μέσα στο χώμα…. Επίσης είχε πλατείες και δρομάκια. Οι πιο πολλοί κάτοικοι μάλλον ήταν ψαράδες, γιατί είχαν το λιμάνι δίπλα τους. Επιπλέον είχαν πηγές για νερό. Οι άνθρωποι εκείνης της εποχής μάλλον διάλεξαν αυτή την τοποθεσία για να χτίσουν τα σπίτια τους γιατί ένιωθαν ασφαλείς. Είδαμε και ενημερωτικές ταμπέλες που είχαν εικόνες από ενδιαφέροντα ευρήματα όπως βάζα και πιθάρια. Αυτά φυλάσσονται στο μουσείο.

Τα περάσαμε πολύ ωραία, μόνο που κουραστήκαμε λίγο γιατί κατεβήκαμε με τα πόδια και ανεβήκαμε με τα πόδια. Θα θέλαμε να ξαναπάμε στο Σκάρκο αλλά ευχόμαστε αυτή τη φορά να πάμε με λεωφορείο!



Κείμενο από τα παιδιά του ΣΤ1 του ΔΣ Ίου

ΓΑΥΡΙΟ-ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ

ΑΝΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΑΥΡΙΟΥ

Στα πλαίσια του μαθήματος της Φυσικής και της ενότητας "Θερμότητα", η ΣΤ' επισκέφτηκε στις 20 Νοεμβρίου το Γυμνάσιο Τ.Λ. Γαυρίου και γνώρισε από κοντά το εργαστήριο Φυσικής του σχολείου. Οι καθηγητές  Μάκης Περδικομάτης και Ντίνα Μπόγρη παρουσίασαν στα παιδιά τον εξοπλισμό του εργαστηρίου Φυσικής, έκαναν πολλά εντυπωσιακά πειράματα που αφορούν τη θερμότητα και τον ηλεκτρισμό και απάντησαν σε όλες τις σχετικές ερωτήσεις των μαθητών. Οι μαθητές συμμετείχαν κι αυτοί, παρατήρησαν και συμπέραναν τα φαινόμενα μέσω των πειραμάτων. Ευχαριστούμε θερμά τον διευθυντή και τους καθηγητές του Γυμνασίου Τ.Λ.Γαυρίου για τη φιλοξενία και την ευκαιρία που έδωσαν στους μαθητές μας να γνωρίσουν από κοντά το εργαστήριο Φυσικής.



ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ 3ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ

ΣΥΡΟΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΡΑΦΟΥΝ

Ένας ναύτης πήγαινε βόλτα με το αυτοκίνητο. Μέσα στο αυτοκίνητο είχε ένα αυγό. Ξαφνικά το αυγό έσπασε κι από μέσα βγήκε ένα δεινοσαυράκι. Τώρα ο ναύτης ζει μαζί με το δεινοσαυράκι.


Αλέκος Κρ.

Τμήμα Ένταξης 3ου Δημ. Σχ. Ερμούπολης
 
 
 
Χτες το βράδυ άνοιξα τη ντουλάπα μου και είδα……………..




Χτες το βράδυ άνοιξα τη ντουλάπα μου και είδα έναν πελώριο βράχο που ήταν βρόμικος και λέρωσε όλα τα ρούχα μου και δεν είχα τι να βάλω.

Του τα έδωσα να μου τα πλύνει και τα πήρε. Τα έπλυνε με σαπούνι και τα ξέβγαλε.

Μετά τα σιδέρωσε πολύ καλά και μου τα έφερε στο σπίτι μου.

Ντύθηκα και πήγα στο σχολείο με το βράχο παρέα.



Ελευθερία Φωτ.

Τμήμα Ένταξης 3ου Δημ. Σχ. Ερμούπολης
 
 
 
 
Ένας ναύτης έχει στο αυτοκίνητό του ένα αυγό. Όμως το αυγό έσπασε και βγήκε ένα δεινοσαυράκι. Ο ναύτης τρόμαξε και βγήκε έξω από το αυτοκίνητο.


Λευτέρης Μπ.

Τμήμα Ένταξης 3ου Δημ. Σχ. Ερμούπολης




Χτες το βράδυ άνοιξα τη ντουλάπα μου και είδα …………..




Χτες το βράδυ άνοιξα την ντουλάπα μου και είδα ένα πελώριο σκύλο που έσκιζε τα ρούχα μου.

- Τι κάνεις στα ρούχα μου ;

- Τα σκίζω .

- Γιατί;

- Γιατί μ΄ αρέσει . Μόνο τρία θα σου αφήσω: το πουκάμισο ,το παντελόνι και τα παπούτσια .

Το άλλο πρωί ανοίγω την ντουλάπα μου και ήταν όλα σκισμένα, εκτός από το πουκάμισο, το παντελόνι και τα παπούτσια μου. Τα έβαλα και πήγα στο σχολείο, αλλά το παντελόνι μου ήταν σκισμένο από πίσω και φαινόταν το μποξεράκι μου. Όλοι γελούσαν και από τότε κλειδώνω την ντουλάπα μου.



Βαλάντης Μηλ.

Τμήμα Ένταξης 3ου Δημ. Σχ. Ερμούπολης

ΘΗΡΑ -ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

ΘΗΡΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΠΜΟΡΕΙΟΥ ΘΗΡΑΣ
Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση ανακήρυξε το 2009 ως Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας

με κεντρικό θέμα «Το Σύμπαν: Δικό σου να το Ανακαλύψεις» (The Universe, Yours to Discover).

Έτσι κι εμείς οι μαθητές της Γ τάξης του Δ.Σ.Εμπορείου κάναμε μια προσπάθεια να το ανακαλύψουμε!



Γύρω από τον ήλιο στριφογυρίζει μια ολόκληρη οικογένεια από πλανήτες, δορυφόρους, κομήτες και άλλα πετρώματα που βρίσκονται σε διαρκή κίνηση. Η οικογένεια αυτή είναι γνωστή ως Ηλιακό Σύστημα.

Ο ήλιος, οι 9 πλανήτες και οι δορυφόροι περιστρέφονται σαν σβούρες. Η γη κάνει κάθε μέρα μια περιστροφή γύρω από τον άξονά της με την·

ταχύτητα των 1670 χιλιομέτρων την ώρα. Επιπλέον καθώς περιστρέφονται περί τον άξονά τους οι πλανήτες διαγράφουν τεράστιους κύκλους γύρω από τον ήλιο. Ο πιο ταχύς είναι ο Ερμής. Οι πλανήτες που είναι πιο μακριά από τον ήλιο κινούνται πιο αργά. Η ταχύτητα της γης στο διάστημα είναι 29,8 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, δηλαδή έχει ταχύτητα 75 φορές πιο μεγάλη από εκείνη ενός αεροπλάνου Κονκόρντ. Καμιά από τις κινήσεις αυτές δε μας ζαλίζει. Νομίζουμε ότι μένουμε σταθεροί, ενώ όλα φαίνονται να κινούνται γύρω από εμάς. Μεταξύ των πλανητών υπάρχουν τεράστιες εκτάσεις διαστημικού χώρου. Σ’ αυτόν υπάρχουν μικρά κομμάτια πετρωμάτων και σκόνης που λέγονται μετεωροειδείς.



Το Σύμπαν μέσα στο οποίο ζούμε γεννήθηκε από μια τεράστια έκρηξη, το «Μπιγκ μπανγκ» που σημαίνει «μεγάλη έκρηξη». Αυτή η έκρηξη διασκόρπισε στο διάστημα αμέτρητα κομμάτια ύλης σε πολύ υψηλή θερμοκρασία. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η έκρηξη συνέβη πριν από 15 δισεκατομμύρια χρόνια. Τα κομμάτια της ύλης πετάχτηκαν παντού και σχημάτισαν ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης και πετρωμάτων, το οποίο άρχισε να περιστρέφεται. Σιγά - σιγά αυτά τα κομμάτια άρχισαν να πλησιάζουν το ένα το άλλο. Έτσι δημιουργήθηκαν τα αστέρια. Όλα αυτά που δημιουργήθηκαν συγκεντρώθηκαν σε ομάδες κι έτσι δημιουργήθηκαν οι γαλαξίες, παίρνοντας διάφορες μορφές και σχήματα. Η γη βρίσκεται σ’ ένα γαλαξία που έχει λευκό χρώμα. Κοιτάζοντάς τον από το πλάι, μοιάζει με «πιάτο». Ο ήλιος και η γη βρίσκονται στην άκρη του «πιάτου».
Ουράνιος δορυφόρος της γης και το πλησιέστερο προς τη γη ουράνιο σώμα. Είναι 50 φορές από τη γη σε όγκο και 14 περίπου φορές σε επιφάνεια. Πάνω στο δίσκο της σελήνης φαίνονται κάποια σχήματα που είναι όρη, κρατήρες ηφαιστείων. Παλιότερα, οι άνθρωποι πίστευαν πως τα βαθουλώματα αυτά ήταν θάλασσες, στις οποίες, είχαν δώσει και διάφορα ονόματα, όπως θάλασσα γαλήνης και θάλασσα καταιγίδων. Σήμερα , έχει αποδειχθεί ότι στη σελήνη δεν υπάρχει νερό ούτε και ατμόσφαιρα. Το έδαφος της είναι σκληρό και πορώδες. Η θερμοκρασία την ημέρα ανεβαίνει στους 100ο Κ ενώ τη νύχτα κατεβαίνει στους –100ο Κ. Ο ουρανός φαίνεται μαύρος και τ’ αστέρια διακρίνονται καθαρότατα και χωρίς να τρεμοσβήνουν και την ημέρα. Το φως του ήλιου φαίνεται πολύ λαμπρό και διακρίνεται καθαρά η χρωμόσφαιρα και το στέμμα. Η σελήνη κάνει μία πλήρη περιφορά γύρω από τη γη σε 28 περίπου μέρες. Στο ίδιο χρονικό διάστημα κάνει και μία περιστροφή γύρω από τον εαυτό της. Η σελήνη είναι ετερόφωτη, δεν έχει δικό της φως, αλλά φωτίζεται από τον ήλιο. Όταν η γη βρίσκεται στην ίδια ευθεία γραμμή μεταξύ ήλιου και σελήνης, η σκιά της πέφτει πάνω στη σελήνη και την κρύβει για κάμποση ώρα. Αυτό λέγεται έκλειψη της σελήνης.

KOMIKΣ


Γιάννης Φρέρης ΣΤ΄τάξη Ιδιωτικό Σχολείο «Άγιος Γεώργιος»

ΚΟΜΙΚΣ


Γιάννης Σταματίου-Φρέρης ΣΤ΄τάξη

ΚΟΜΙΚΣ

Αγνή Παπαμανώλη Ε΄τάξη
Ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο «Άγιος Γεώργιος»



Τα παιδιά της Ε΄ και Στ΄ τάξης του Ιδιωτικού Δημοτικού Σχολείου "Άγιος Γεώργιος"δημιουργούν κόμικς. Στόχος τους είναι τόσο να ψυχαγωγήσουν όσο και να περάσουν μηνύματα και αξίες.Με "όπλο" τους ένα φύλλο χαρτί, χρώματα και την αστείρευτη φαντασία τους δημιουργούν και παράλληλα διδάσκουν.  
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΚΟΜΙΚΣ


Γιώργος Φρέρης Ε΄τάξη Ιδιωτικό Σχολείο «Άγιος Γεώργιος»





ΣΥΡΟΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΚΟΜΙΚΣ